13 Sept 2010

sääskedest

Kui keegi ütleb teile kunagi, et Sri lankal pole sääsed probleemiks (nagu meie pärast oma esimest reisi sinna), siis see on lihtsalt jamajutt. Kõik sõltub hooajast. Võib minna õnneks ja ei näe tõesti ühtegi, aga enamasti nii ei juhtu. Negombo on kohalike sõnul sääskede paradiis ja seda oli tunda.
Siin on igasugu sorti sääski, enamasti näivad nad meie Eesti omadest veidi väiksemad ja PALJU kiiremad. Niisama käteplaksuga neid ikka ei püüa, isegi käe pealt maha lüüa ei pruugi õnnestuda. Ka ei ole nad valivad - kõik läheb kaubaks. Meie issit tavaliselt kodused sääsed ei taha, no siin ei virisenud ükski sääsk kauba üle, isegi tema oli korralikult ära söödud ja seda sääsevõrgu all (sees).
Avastasime, et parim viis nendega öösel toime tulemiseks, on laes oleva ventilaatori, mida leidub pea igas normaalses hotellis, maksimumi peal sees hoidmine, ehk siis magamine fööni all. Sääsevõrku ei tasu liialt usaldada, sest alati võib leiduda mõni pragu, aga suure tuule käes ei jaksa nad lennata. Iseasi, kui mõnus on magada, kui föön näkku puhub, aga parem ikka, kui lasta end süüa.
Sääsehammustust ei tunne üldse ja suurt kublast üles ka ei tõuse, aga sügeleb teine kuratlikult.
Sääsetõrjevahendid, millega meil Eestis õnnestub neid ära petta, siin eriti ei toimi. Kindlasti peab troopiliste sääskede pihul see vahend sisaldama DEET-nimelist keemiat. Meie oma sisaldas seda 30%, aga ikkagi näksisid nad nii vaikselt mu jalad ära, ometi olin paksu kihi all. Ööseks ei raatsi seda keemiat niikuinii kehale ju jätta. Siin müüakse ka mingit ainet, mida peale panna, aga see haiseb nii kohutavalt, et isegi meie Muuga naabrid oleksid selle haisu peale põgenenud. Me nimelt tõime seda esimesel korral koju kaasa. Rohkem pole seda pudelit puututud.

No comments:

Post a Comment